Fotovoltaikus Panelek

Fotovoltaikus modulok / Napelemes modulok

A fotovoltaikus modulok, más néven napelemmodulok a fotovoltaikus rendszerek kulcsfontosságú elemei, és a fotovoltaikus hatás révén elektromos energiát termelnek. Ez a fizikai folyamat a félvezetőként szolgáló szilíciumból készült fotovoltaikus cellákban lévő elektronok napsugárzás általi gerjesztésén alapul. A gerjesztett elektronok mozognak, és az elektródák között kialakuló potenciálkülönbség miatt egyenáramot hoznak létre.

A fotovoltaikus cellák főként kristályos vagy polikristályos szilíciumból készülnek, a két típus közötti különbség az anyag gyártásából és feldolgozásából adódik. A polikristályos cellák, amelyek sok szilíciumdarabból állnak, olcsóbbak és kevésbé hatékonyak, és kék szín jellemzi őket. A monokristályos cellák, amelyek egyetlen szilíciumdarabból készülnek, hatékonyabbak és mélyfekete színűek, de a fejlettebb gyártási folyamat miatt drágábbak.

A panelek közötti különbségek a felépítésükben is megmutatkoznak. Az üveg/fólia típusú panelek védelme felül üvegfelület, alul pedig egy speciális fólia formájában valósul meg, ami könnyebbé és olcsóbbá teszi őket. Az üveg/üveg típusú panelek, amelyeket mindkét oldalról üveg véd, jobban teljesítenek a zord körülmények között, például savas esőben vagy tengeri sóban, és nagy ellenállást nyújtanak a feszültséggel szemben, valamint minimálisra csökkentik a mikrorepedések kockázatát.

A PERC-technológia a panelekhez egy energia-visszaverőt, azaz a szilíciumcellák alatt egy alumíniumréteget ad, amely a fénynek a cellákba való visszaverésével növeli a hatékonyságot. A PERC-panelek különösen hatékonyak gyenge fényviszonyok között, például reggel, este és felhős napokon.

Az egyes fotovoltaikus panelek ára a technológiától, a teljesítménytől, a hatékonyságtól és a garanciális időtől függ. Egy 300 Wp teljesítményű monokristályos panel teljes napfényben óránként körülbelül 300 Wh energiát termel. Egy 5 kWp teljesítményű rendszer telepítéséhez 10-20 ilyen panelre van szükség, a teljesítménytől függően. Egy tipikus fotovoltaikus panel súlya 18 és 25 kilogramm között van, az átlag 20 kilogramm körül van.

fel
×

VAT ID not verified in VIES!

Az üzlet nézet módban van
Az oldal teljes verziójának megtekintése
Sklep internetowy Shoper.pl